Няколко причини да сте тук

  • Интересувате се от култура
  • Търсите позитивни публикации
  • Омръзнало ви е да ви заливат цунамита от злокобни предсказания
  • Искате да се почувствате добре

Подарете си библиотека

Тази година Коледа дойде в Ню Йорк на 28 септември, когато Джеф Безос от Амазон представи следващото поколение е-четци Киндъл. Четенето от екран не е новост, а и Киндъл не е единствената марка електронни устройства с такова предназначение, но още с появата си зае челно място сред най-търсените. Новият модел ще бъде пуснат в продажба на 21 ноември.

Какво трябва да знаем, когато ще избираме коледния подарък за детето от интернет поколението? А защо не и за  нас самите?

Киндъл устройството се предлага на достъпна цена. Ако съберем цената на четирите модела, получаваме стойността на един iPad.

Киндъл работи с електронно мастило, т. нар. e-ink. Това означава, че може да се чете в парка, влака, офиса или където решим, без светлината да превръща екрана в огледало. Цели пет часа!

Киндъл работи с безжичен интернет. Зареждането на книга от Амазон онлайн става за 60 секунди!

За улеснение, Амазон добавя 5 Гб дисково пространство в облака си КЪМ четирите гигабайта, с които устройството се предлага. Или онлайн колекция от 10 000 книги! Фондът на малка читалищна библиотека…

Киндъл е и музикална кутия. А ако изберете модел с 3G, сте в Wikipedia безплатно, със или без безжичен интернет.

Имате възможност да избирате между следните две разновидности на популярния електронен четец: по-евтиният, който струва 79$, е предназначен само и единствено за четене. Просто наливате съдържанието в устройството и четете. Има виртуална клавиатура, с която се работи малко трудно поради липсата на тъч-скрийн. Но това не е непременно минус. В края на краищата, ако човек чете основно художествена литература и не настоява непременно да си води записки, именно това е неговият модел. По-скъпият, който е с тъч скрийн, е в следните разновидности: wi-fi със специални оферти, или иначе казано, с реклами, който към момента се предлага единствено в САЩ, е едва 99$, а вариантът без специалните оферти отново 139$, колкото струва и по-старият му роднина.  Kindle Touch 3G пък е 149$ – отново говорим за модела със специалните оферти.

Библиотеките в САЩ работят с Амазон. Регистрираните читатели могат да заемат от колекцията на Амазон  книги, периодика, музика, филми.

Киндъл се продава онлайн, а към него можете да си изберете подходяща подвързия в зависимост от това за кого е предназначена тази джобна библиотека. Когато поръчвате от Амазон е важно да знаете, че САЩ ползват различни зарядни устройства от тези, които се употребяват в Европа, така че ще трябва да си поръчате и адаптер, който струва 10 долара.

Новите Киндъл модели работят с кирилица и няма нужда тя да се добавя допълнително.

Обобщение от собствения ми двегодишен опит с Киндъл: чета повече, включително повече художествена литература. Устройството е с приятен дизайн, не отнема място и с него се работи много лесно. Научих се да обръщам pdf документи в Киндъл формат. Следя няколко специализирани блога за Киндъл с информация откъде се намират безплатни книги. Абонат съм на Amazon Audible. Не престанах да чета напечатани книги, член към на Folio Society.

Защо не таблет? Киндъл е устройство за четене, което е фокусирано върху текста. Проектирано е съобразно с навиците на читателя да си отбелязва, да си води записки, да сверява с речник, да търси в енциклопедия, да колекционира и споделя. Таблетът има друга моторика и съвсем различна функция. Амазон предлага и таблет вариант, Kindle Fire, на най-ниската пазарна цена в групата, със седем инчов цветен екран.

Вашият коментар

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>