Няколко причини да сте тук

  • Интересувате се от култура
  • Търсите позитивни публикации
  • Омръзнало ви е да ви заливат цунамита от злокобни предсказания
  • Искате да се почувствате добре

Културата, глупако!

Бедните хора имат голям телевизор. Богатите имат голяма библиотека. Джим Рон

Бедните хора имат голям телевизор. Богатите имат голяма библиотека.
Джим Рон

От публикация във вестник СЕГА научаваме, че Брюксел искал от нас повече библиотеки в моловете и повече мъже учители. За мъжете учители не знам какво да кажа. Като цяло съм под впечатлението, че заради системното неглижиране на учителската професия в момента имаме нужда от читави учители въобще, независимо от пола им. И от нова образователна система, която не се изразява в спастични министърски хрумвания, също така.

Що се отнася до библиотеките, и от тях имаме нужда въобще, били те в моловете или някъде другаде. Само че обществото в голямата си част не разбира това. Не го разбира, защото в резултат на дългогодишната политика на системна лумпенизация библиотечната институция, книгата и четенето бяха заметени под килима като мръсотия, която домакинята я е домързяло да натика в лопатата и да изхвърли навън. Сет Годин, колкото и противоречиви разсъждения по отношение на библиотеките да има, беше казал нещо много вярно:

Когато вместо в библиотеката децата отиват в мола, не молът е този, който печели, а библиотеката е тази, която губи.

А когато губи библиотеката, губим всички ние… Резултатите са видими. Неграмотни деца, ограбени хора без мечти и със залепени за дистанционното пръсти, граждани, които вярват на всяко нещо, което им се каже, без да се опитат да поставят под съмнение словоблудството. Едва ли е случайно, впрочем, че начело на министерството на културата е назначена толкова карикатурна личност. Това е преднамерена подигравка, която в прав текст и с огромни печатни букви крещи:

НИЕ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ВАС!!! 

Тръгне ли се веднъж надолу по тази спирала, става ужасно трудно да се спре. Тук вече става въпрос за ограбени поколения, отраснали и отгледали деца, докато системно са били облъчвани с пошлост, докато са били убеждавани, че елитът ни е съставен от евтинията, бълвана от телевизионния екран. И на това най-сетне трябва да бъде сложен край. Затвориш ли човешкия дух в кутия, в крайна сметка можеш да се поздравиш с резултати, за които Оруел би възкликнал: „Но аз не съм вярвал, че това може да стане истина!“

 

 

Вашият коментар

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>