Няколко причини да сте тук

 • Интересувате се от култура
 • Търсите позитивни публикации
 • Омръзнало ви е да ви заливат цунамита от злокобни предсказания
 • Искате да се почувствате добре

Онлайн библиотечен каталог

За съжаление трябва да си признаем, че една немалка част от българските библиотечни сайтове са, меко казано, морално остарели… ако въобще ги има. А при възможностите, които ни предоставя интернет, това е непростимо. Недопустимо е една уважаваща себе си библиотека да няма сайт. За целта биха могли да се използват безплатни платформи като wordpress или blogger – необходимо е само желание. Има и компании като http://www.000webhost.com/ например, които предлагат свободен хостинг с поддръжка, където човек би могъл да си инсталира сайт.

Но библиотечният сайт не е достатъчен за легитимацията на една библиотека в мрежата. Друго важно нещо е каталогът.

Съществуват множество системи с отворен код, които биха могли да бъдат използвани за целта: Liblime Koha, NewGenLib, Greenstone и много други. Те са чудесни, но са трудни за инсталация и поддръжка от хора без технически познания. Не така стоят нещата обаче с OpenBiblio.

OpenBiblio е създадена през 2002 г. от Дейв Стивънс. Съдържа онлайн каталог, в който може да се търси по автор, заглавие и предметна рубрика. Възможно е с помощта на пачове да се добави и комбинирано търсене, но да речем, че за една училищна или средно голяма читалищна библиотека това не е чак толкова необходимо. Освен онлайн каталог има модули за книгозаемане, каталогизация и редица администраторски функции, които позволяват да се извършват разнообразни редакции. Библиографските записи са в MARC формат.

Какво е необходимо, за да се сдобием с онлайн каталог:

1. Място, където да го инсталираме. По-горе беше споменат http://www.000webhost.com/, но можем да се възползваме от услугите и на български хостинг доставчици като space.bg например, които срещу съвсем разумна цена биха могли да ни предоставят собствено място в интернет.

2. FTP клиент (напр. FileZilla)

3. Желание.

Ето как става.

1. Изтегляте интегрираната библиотечна система openbiblio_bg някъде на компютъра си и я разархивирате.

2. В public_html (или където искате да инсталирате системата) с помощта на FileZilla си правите папка, на която й давате подходящо име – напр. opac, mybib, onlinecat или каквото друго решите.

3. Прехвърляте разархивираните файлове в създадената папка, която тук ще наричаме за улеснение mybib.

4. След като вече файловете са качени, трябва да си направите и база данни, с която библиотеката ви ще работи. Да кажем, че сайтът ви се хоства в space.bg, но където и да е другаде, стъпките са аналогични.

Давате име на базата си, напр. mybib_db. Решавате, че потребителското име ще бъде mybib_admin. Измисляте си парола и я повтаряте. Давате „Запиши“.

Когато базата ви данни е готова, преминавате към следващата стъпка, а именно инсталация на онлайн каталога.

5. За целта с помощта на програма от рода на Notepad++ или нещо друго подобно отваряте файла database_constants.php и в него нанасяте следните промени:

Първото поле указва името на MySQL сървъра. Ако използвате space.bg, той няма да е localhost, а ще бъде mysql.int.space.bg. След това указвате името на базата данни, която вече сте създали, потребителското име и съответната парола. Записвате файла.

6. В адресната лента на браузера си набирате http://yourdomain/install, като естествено, че yourdomain е името на вашия домейн. Напр. http://www.probuda-1910.eu/install.

7. Зарежда се следният смущаващ прозорец:

От падащото меню можете да изберете English или тези маймунки, които се виждат на скрийншота. Все едно няма значение, защото после винаги можете да смените езика. Съответно натискате Install.

8. Ако всичко е било наред, ще получите следното съобщение:

9. Натискате start using OpenBiblio и можете вече да изтриете категорията install с оглед на вашата безопасност.

10. За да започнете все пак да използвате онлайн каталога си, трябва да се логнете. По подразбиране потребителското име и паролата са admin. Щом веднъж влезете в системата, горещо препоръчвам да ги смените.

След като вече сте вътре, преди да се захванете да каталогизирате библиотечните материали и да правите читателски карти, има няколко допълнителни стъпки, без които не може.

11. От левия панел избираме Library Settings:

Настройките ще ни спасят от тези маймунки, които се виждат тук.

Във формата въвеждаме името на библиотеката, работното време, адреса, евентуално логото, но най-важното, сменяме езика на Български и избираме кодировка windows-1251:

Натискаме Update и езиковите настройки са готови.

Оттам нататък могат да се добавят групи читатели, да се редактират библиотечни колекции и видове библиотечни материали, и пр.

Редактиране категория читатели

Редактиране категория читатели

Напр. adult можем да го сменим на „Възрастни читатели“ или каквото решим. Можем да добавим и нова категория абонати.

Така или иначе, оставям за момента да си поиграете.

Ако има въпроси, готова съм да отговоря, стига да е във възможностите ми. Потребителското име и паролата са „admin“. 🙂

9 коментара Онлайн библиотечен каталог

 • Kalina

  Програмата е супер, опитах се да я инсталирам чрез xampp на български, но ми даде бъг. Какво ще ме посъветвате. Програмата ми харесва и искам да я ползвам в работата си.

  • Весела Ангелова

   Калина, явно се опитваш да инсталираш на собствения си компютър или нещо такова. Няма как да отворя връзката оттук. За съжаление не съм ползвала досега xampp и нямам добра идея, да не кажа никаква, как работи. Лошото е, че в момента нямам време, че не съм си и в България, та няма и как да проверя.

 • Kalina

  OpenBiblio Installation:
  Database connection is good.
  Building OpenBiblio tables, please wait…

  Deprecated: Function ereg() is deprecated in C:\xampp\htdocs\openbiblio_bg\classes\InstallQuery.php on line 95

  Deprecated: Function ereg() is deprecated in C:\xampp\htdocs\openbiblio_bg\classes\InstallQuery.php on line 95

  Deprecated: Function ereg() is deprecated in C:\xampp\htdocs\openbiblio_bg\classes\InstallQuery.php on line 95
  Database Query Error – You’ve Probably Found a Bug
  Database query failed

  Please give all the information on this page to your support personnel.

  Query create table biblio ( bibid integer auto_increment primary key ,create_dt datetime not null ,last_change_dt datetime not null ,last_change_userid integer not null ,material_cd smallint not null ,collection_cd smallint not null ,call_nmbr1 varchar(20) null ,call_nmbr2 varchar(20) null ,call_nmbr3 varchar(20) null ,title text null ,title_remainder text null ,responsibility_stmt text null ,author text null ,topic1 text null ,topic2 text null ,topic3 text null ,topic4 text null ,topic5 text null ,opac_flg char(1) not null ) TYPE=MyISAM failed. The DBMS said this:

  You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ‘TYPE=MyISAM’ at line 22

  Debug Backtrace (most recent call first):

  C:\xampp\htdocs\openbiblio_bg\classes\Error.php:100 FatalHandler->printBackTrace()
  C:\xampp\htdocs\openbiblio_bg\classes\Error.php:68 FatalHandler->dbError(‘
  create table biblio (
  bibid integer auto_increment primary key
  ,create_dt datetime not null
  ,last_change_dt datetime not null
  ,last_change_userid integer not null
  ,material_cd smallint not null
  ,collection_cd smallint not null
  ,call_nmbr1 varchar(20) null
  ,call_nmbr2 varchar(20) null
  ,call_nmbr3 varchar(20) null
  ,title text null
  ,title_remainder text null
  ,responsibility_stmt text null
  ,author text null
  ,topic1 text null
  ,topic2 text null
  ,topic3 text null
  ,topic4 text null
  ,topic5 text null
  ,opac_flg char(1) not null
  ) Това се появява

 • Весела Ангелова

  Я виж ако следваш тез инструкции дали няма да стане работата:
  http://osilms.pbworks.com/w/page/6466900/openbiblio%20installation

 • Kalina

  Успях, грешката е била, че не съм написала windows – 1251 на кодировка. Благодаря ви. Може луи нашата институтция да използва този софтуер. Като се върнете ще се радвам да ми отговорите! Имам ли право да използвам софтуера като приложение в нашата институция и да разпространявам инфото в Интернет? Пишете, когато можете. извинявайте за притеснението!

  • Весела Ангелова

   Ама може, разбира се. Той затова е с отворен код софтуерът, за да може всеки да го използва по свое усмотрение. 🙂

 • Илиян Дамянов

  Превел съм изцяло openbiblio български език мога да помогна на всеки който иска да го ползва. Ще въведа и нови функции. Търся библиотека която да го ползва за да се тества всичко.
  Ако някой проявява интерес нека да се свърже с мен aioiliyan@gmail.com

Вашият коментар

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>