Няколко причини да сте тук

  • Интересувате се от култура
  • Търсите позитивни публикации
  • Омръзнало ви е да ви заливат цунамита от злокобни предсказания
  • Искате да се почувствате добре

Споделен библиотечен опит в Aдъяман и Kахта – сърцето на Aнадола, Tурция

От 2011 г. Регионална библиотека „Гео Милев” гр. Монтана участва в Международен и Междуинституционален проект по програма „Коменски” със страни, които не са членки на Европейския съюз. Проектът е посветен на ролята на ИКТ в помощ на образователния процес при подрастващите.

Проектът е сключен от българска страна между Община Монтана, IV ОУ „Иван Вазов” и РБ „Гео Милев”. От страна на Република Турция участват община Адъяман в Анадола, гимназия „Фатих” и Публичната библиотека в града.

Библиотеката като институция с културни и образователни функции играе огромна роля в  процеса на обучението на подрастващите, а когато се използват информационните и комуникационни технологии в ученето, всичко става по-забавно и по-атрактивно. В изпълнение на втората фаза на проекта посетихме гр. Адъяман в периода 18 – 22 юни 2012 г.

За да популяризираме нашите добри практики и модерни услуги в Анадола, представихме атрактивна презентация  на английски език, озаглавена „Библиотеката – място за извънучилищно учене”.

За турските колеги България като страна от Европейския съюз е обект на засилен интерес във всички области. В Директората по образованието в гр. Адъяман в момента се работи по 82 проекта, два от които са международни – този с Монтана и един с Генуа, Италия.

Въпреки, че Азиатска Турция е много различна дестинация – различна култура, различни нрави, различна природа, успяхме да намерим общ език и многобройни теми за дискусии. Официалният работен език по проекта е английски, повечето от домакините говорят и кюрдски език.

Азиатската страна ни посреща със сутрешните 42° С  или 108° по Фаренхайт. Цифрата звучи стряскащо, но се диша по-лесно поради ниската влажност на въздуха. Климатът е сух, континентален. През последните десет години, от средата на май до края на септември, тук не е падала и капка дъжд.

Часова разлика с България няма, защото се намираме в една и съща часова зона. Различното е, че сутрин слънцето изгрява между 4 и 5 часа, а вечерта залезът е ранен и се мръква в 8.30 ч. Нощите са доста хладни.

Неблагоприятната природа е подтикнала хората да се опитат да я променят. Справили са се доста добре и градът прилича на малък оазис.

Адъяман ни посреща със много зеленина, огромни туфи разцъфнали в розово олеандри по магистралата, много палми и нарове. В околностите се ширят плантации с нахут, смокинови горички и ниви с тютюн.

Хората са изключително добронамерени и приветливи. Тук престъпността е сведена до нула – всички са „very happy”. 90% от населението са кюрди с по 3-4 деца в семейство. Жените спазват стриктно морала и традициите, но въпреки това участват и в обществения живот. Като цяло в библиотеките и училищата персоналът е съставен предимно от мъже.

Идеите, които турските партньори са видели в Монтана при първата си визита, са реализирани бързо. Само за 6 месеца са успели да изградят прекрасна актова зала в гимназията „Фатих”, украсена с балони, мека уютна мебел и аудио-визуална техника от най-висок клас. Оборудвали са кабинети  по биология и физико-химична лаборатория с газови станции за всяко учебно място – за извършване на индивидуални опити.

При официалната среща в Директората по образованието в Адъяман споделих опита на нашата библиотека за инициативата ни, наложила се вече като практика при работата с деца, т. нар. Летен маратон на четенето. Домакините бяха впечатлени и се интересуваха от новия начин за приобщаването на най-малките към четенето и книгите.

Библиотеката в съседния град Кахта е с ултрамодерен дизайн – блестящо съчетание на културни зали за драматични кръжоци, театър, спортни и библиотечни услуги.

Любезните домакини се надпреварваха да ни показват богатството на историята и културата си. Незабравимо беше посещениeто в древния Перге, създаден още през Бронзовата епоха – с каменна пречиствателна станция за вода, с  маслобойна за добиване на зехтин, с древните си некрополи.

Гордостта на Анадола е най-големият музей на открито – връх Немрут, 2106 м., със своите изумителни статуи на богове и хора и гробницата на Антиохий Първи.  Заради тази историческа забележителност град Адъяман е удостоен с наградата на ЮНЕСКО – Златната ябълка.

Проектът продължава да тече с пълна сила и макар че е лято и учениците вече са излезли във ваканция заради горещините, дейностите се изпълняват, раждат се нови идеи, споделят се успешни практики. Читалните в библиотеките са препълнени до последното място, свободни компютърни места също няма.

Анодолът е превърнат в място, където хората имат достъп до най-новите компютърни технологии, където образованието е издигнато на пиедестал в политиката на местната власт, където младите хора не отстъпват по интелект и възможности на съвременниците си  по целия свят.

Мариана Коларска

Регионална библиотека „Гео Милев”- Монтана

Вашият коментар

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>