Няколко причини да сте тук

  • Интересувате се от култура
  • Търсите позитивни публикации
  • Омръзнало ви е да ви заливат цунамита от злокобни предсказания
  • Искате да се почувствате добре

С библиотека в джоба

Напоследък немалко се разсъждава над идеята доколко електронните четци са на път да изместят хартиената книга. Едва ли обаче някой би могъл да предвиди бъдещето. Технологията е все още достатъчно млада и тепърва има накъде да се развива, за да говорим за явление, което ще подейства на книгоиздаването така, както някога е повлияла усъвършенстваната печатарска преса на Гутенберг. А и недостатъците на електронните четци пред традиционните книги веднага се набиват на очи.

Вероятността да затриете цялата си библиотека, ако някой, да не дава Господ, ви пребърка чантата, на практика е нулева. Ще можете да четете дори и по някаква причина продължително време да нямате достъп до електричество. Няма опасност да изгубите библиотеката си, ако я изтървете във водата или разлеете отгоре й плажно масло. И така нататък. Но въпреки това електронните четци добиват все по-голяма популярност и определено не става въпрос за някакво модно течение.

Въпросът дали електронните четци ще изместят хартиените книги е доста спорен. Най-малкото, електронният четец не е книга, той е устройство за четене и съхраняване на книги. По-скоро трябва да се питаме дали книгите в електронен формат ще изместят хартиените си предтечи, а отговорът зависи от това доколко ще се развият технологиите, позволяващи ни да четем от екран и да съхраняваме електронни книги, като същевременно изпитваме същото удовлетворение, както когато отгръщаме хартиени страници.

В един традиционен електронен четец можете да поберете повече книги, отколкото има в обикновена селска читалищна библиотека. Можете, образно казано, да се разхождате с цяла библиотека в джоба си. За хората, които обичат да четат, тези устройства са безценни.

Малко история

Първите електронни четци са създадени през 1998 година – Rocket eBook и SoftBook Reader. По размери са се доближавали до дебела книга голям формат, били са с LCD екран и са можели да поберат десетина книги. Цената им пък била няколкостотин долара.  Зад разработката им стоят издателствата Barnes & Noble и Random House.
Малко преди това, през 1997 г., Джоузеф Джейкъбсън разработва технологията на електронното мастило, основава компания E-Ink и пътят към усъвършенстването на идеята за четене на електронни книги е прокаран. Останалото, както се казва, е история…[1]

2012

Съвременните електронни четци се отличават с малките си размери, с екраните си на принципа на електронното мастило, които не натоварват очите (тъй като за разлика от LCD мониторите работят с отразена светлина, а не излъчват такава), с контрастното си изображение, с малкия си разход на енергия. Най-общо казано, с едно зареждане можете да четете на пълни обороти някъде около месец. Досега електронните четци бяха черно-бели, но в обозримото бъдеще се задава и първият цветен четец масово производство.

Големият пробив на пазара на електронните четци беше направен от Amazon и четеца Kindle. Високото качество и ниската цена директно повлияха на конкурентните марки, от което спечели потребителят.

Какво представлява и какво може киндълът

Kindle е електронен четец, предназначен основно за… изненада… за четене на книги. Е, също и на вестници и списания. Не е предвиден, обаче, за сърфиране из интернет, за чатене, за преглеждане на последните публикации във фейсбук, за всичко друго, което можете да правите през компютъра си, таблета или смартфона. Не че възможността да си проверите пощата не съществува, но не това е целта на устройството. Ако искате нещо тънко, шарено и високотехнологично, което се побира в дамска чанта, вземете си таблет. И Kindle предлагат таблет, между впрочем, Kindle Fire, но ако целта ви е да се разхождате с библиотека в джоба, най-добре си вземете електронен четец.

С киндъл можете да четете под ярка слънчева светлина, да си подчертавате, да водите бележки, да правите всичко, каквото бихте правили и с една хартиена книга. Можете да слушате аудиокниги, а функцията text-to-speech е много полезна, нищо, че е достъпна само на английски.

Да видим какво предлага Kindle Touch след последния си ъпдейт, Firmware Version 5.1.0.

Първо и най-важно – най-сетне имаме Landscape mode. Не е много ясно защо го нямаше поначало, но все едно, защото четенето на pdf-и отново си остава мъка. 🙂 След като текстът се оразмери, придвижването му остава трудно, което не е Бог знае колко добро решение. Въпреки всичко така поне наистина могат да се четат pdf-и без помощта на лупа. Най-сетне.

Добавена е възможността за конфигурация на различни езици – френски, испански, португалски, италиански… Все още няма възможност да се търси текст на кирилица. При Go To можете да преминете директно към определена глава от книгата, която четете – много удобно. Освен, че можете да добавите бележка към маркиран текст или да го споделите в любимата си социална мрежа, вече бихте могли да го преведете посредством преводача на Bing. Резултатът не е кой знае колко по-различен от превод с Google Translate, но все пак върши достатъчно добра работа. Разбира се, за целта трябва да сте с включен wi-fi. Можете директно да потърсите даден термин в Wikipedia. Също много удобно.

Ако сте решили да си направите подобен подарък за 24 май например, съветвам да се насочите към модела с рекламите. Пестите пари, а нищо не губите откъм функционалност. С две думи, приятно четене! 🙂

 


[1] Малко история и факти. // Устройства за четене на електронни книги, <http://dbs-books.net/?page_id=3> (02.05.2012)

Вашият коментар

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>