Няколко причини да сте тук

  • Интересувате се от култура
  • Търсите позитивни публикации
  • Омръзнало ви е да ви заливат цунамита от злокобни предсказания
  • Искате да се почувствате добре

Още малко факти от реалността…

Библиотечните специалисти са високообразовани и квалифицирани. Това е факт. По-високото образование и по-високата квалификация струват повече разходи за тяхното придобиване и създават повече и по-качествени продукти и услуги, т.е. те повишават производителността на труда и оттам спомагат за растежа на работната заплата. Тази икономическа максима важи ли за библиотекарите, или е валидна само до частта преди растежа на работната заплата?

По-високата отговорност на трудовите задачи и задължения пораждат по-високо нервно-психическо напрежение, което води до разходване на трудов ресурс. Колко от политиците са наясно колко е отговорна библиотечната работа с прецизирането и организирането на информационните потоци? Колко от тях са ползвали в своя кариерен път на развитие професионалните услуги на библиотекарите и не е ли време да поемат ангажимент библиотечната професия да стане по-привлекателна с по-високо заплащане, за да осигуряваме и в бъдеще качествени услуги?

Работната заплата на библиотекарите в България не зависи от финансовото състояние на държавата. Ако страната ни изпитва финансови затруднения, защо за едни професии се намират средства за редовно повишаване на трудовото възнаграждение, за други – не? Това е най-малкото демотивиращо, за да не кажем дискриминационно като тенденция при управлението в държавата. Това ограничава възможностите на обществените библиотеки да задържат най-ценните си кадри, което неминуемо ще се отрази в перспективен план на качеството на информационните продукти и услуги. Търсенето на пазара на информация се увеличава, предлагането от страна на библиотеките – също, но този факт не се оценява като фактор при определянето на работната заплата на библиотекарите. Защо тогава отново имаме едностранчивост на решенията и защо библиотекарите се оценяват по-различно от другите професии?

1 comment to Още малко факти от реалността…

  • Кали

    Независимо дали става дума за обществени библиотеки, или друг вид библиотеки, трябва да се погледне сериозно над тази професия. Не може да учиш 5 години висше образование по тази специалност и заплатата ти да не покрие и половиния ти семестър. Малко подценяванa е тази професия, както пишете и вие. Наистина за едни се намират средства, а за други – не. Питам аз как младите хора да учат тази специалност, като реално няма никаква възвръщаемост. В чужбина винаги има възвръщаемост. Трябва да има толерантност между професиите – не всеки иска да бъде политик, лекар или правист. Нека да погледнем малко по-широкоскроено на нещата. Няма незаменими хора, така е и с професиите. Всичко е зависимо и относително, но трябва всички да имат равни права щом всички са равни по висше образование, т.е. привилегиите са равни.

Вашият коментар

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>